1008 Levinas als introductie in de filosofie

 docent: Chaim van Unen

 

Filosofie zou je kunnen omschrijven als ônadenken over hoe wij denken.öNadenken bijvoorbeeld over de vraag hoe joden denken over de samenleving, over humaniteit, over de relatie ik - ander, over een samenleving met meer medemenselijkheid. Nadenken over de vraag hoe wij kunnen leren respect voor ander in praktijk te brengen. De Franse filosoof Emmanuel Levinas heeft over deze onderwerpen op een originele manier nagedacht. Maar niet hij alleen. Ook mensen als Zygmunt Bauman. J.F. Lyotard en enkele moderne feministen als Rosi Braidotti hebben daarover uitspraken gedaan die heel inspirerend kunnen zijn voor bijvoorbeeld de vraag hoe wij Liberaal Jodendom vorm kunnen geven en vernieuwen. Hoe we de overgang naar de samenleving van de 21ste eeuw mede kunnen be´nvloeden.

Deze cursus zal zich richten op het in kaart brengen van enkele hoofdlijnen van de hedendaagse filosofie. Het denken van Levinas, joods denker bij uitstek, zal daarbij het startpunt zijn. Doel van de cursus is filosofie toegankelijk maken en te laten zien hoe het ons in praktijk van dienst kan zijn. 

De cursus is geschikt voor iedereen die wil nadenken over nadenken.

Over de docent

Chaim van Unen stond aan de wieg van het studiecentrum, was jarenlang hoofd van het zondagochtendonderwijs en is nu bezig met zijn proefschrift. Daarvoor heeft hij zich onderandere verdiept in het werk van Levinas.

 

Data

5 x op dinsdagavond: 16/05, 23/05, 30/05, 06/06, 13/06

 

Kosten

Leden                    :â  75,-

Niet-leden          :â  87,50