Welkom op de Liberaal Joodse Website

Liberaal Jodendom in Nederland

english buttonLeer ons dan onze dagen tellen, zodat wij een hart vol wijsheid verwerven.(Tehilim 90:12)
Geprezen bent U, Eeuwige onze God, Koning van tijd en ruimte, die ons leven heiligt met Zijn opdrachten en die ons heeft opgedragen de omer te tellen.

Vandaag is het de 47e dag, totaal zes weken en vijf dagen van de Omer telling.

Het Verbond van Liberaal-Religieuze Joden in Nederland is het kerkgenootschap dat de Liberaal-Joodse gemeenten in Nederland overkoepelt. De eerste Liberaal-Joodse gemeente (LJG) in Nederland ontstond in 1931 in Den Haag, spoedig gevolgd door die in Amsterdam. Het 'Verbond' is aangesloten bij de World Union for Progressive Judaism. Van het Verbond maken thans negen gemeenten deel uit. Deze zijn gevestigd in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Enschede (Twente),Tilburg,  Flevoland i.o. en Noord Nederland. Zij tellen tezamen ongeveer 1100 gezinnen. Het Rabbinaat telt zes rabbijnen, van wie er één tevens werkzaam als krijgsmachtrabbijn en één belast is met rabbinale zorg voor gedetineerden.

Het Verbond geeft een maandblad uit, genaamd Levend Joods Geloof, gewijd aan een breed scala van Joodse onderwerpen. Ook is het Verbond verantwoordelijk voor de uitgave van de gebedenboeken die in de Liberale diensten gebruikt worden.

De gemeenten beschikken alle over een synagoge. In Amsterdam en Rotterdam zijn dat moderne gebouwen, LJG Den Haag bezit de 270 jaar oude voormalige Portugese synagoge, de LJG's in Noord-Brabant en Twente gebruiken voormalige orthodoxe synagogen en LJG Arnhem beschikt over een gebouw dat zij met een ander kerkgenootschap deelt. In Utrecht - de jongste gemeente - wordt momenteel van een ruimte gebruik gemaakt die als tijdelijk bedoeld is.

De Liberaal-Joodse gemeenten in Nederland vertonen allemaal een duidelijke groei en vormen elk een bloeiend centrum van Joods leven, niet alleen door het houden van diensten, maar ook met cursusprogramma's en sociale evenementen
 
 

U kunt ons ook een E-mail bericht sturen


U kunt deze site het best bekijken met: 
 

Webmasters: Harry Polak & David CitroenCreated with the CoffeeCup HTML Editor

Add Me!